Website van Eke van Batenburg

hier

Om mani padne hum
- gebedsmolens -

Hieronder ziet u alleen kleine afdrukjes, zogenaamde thumbs.
Als u op een daarvan klikt krijgt u die rechtsboven in een grotere versie te zien.
Door over die grote foto te "vegen" (kan ook met de muis!) komt de vorige of de volgende thumb vergroot in beeld.

En als u ontspannen in uw stoel achterover wilt leunen kunt u het rennende mannetje boven die grote foto klikken waarna alle foto's in een rustig tempo voorbij komen.
Met de "+" en de "-" kunt u het tempo desgewenst opvoeren of vertragen.

In de zomer van 2012 trok ik gedurende een maand door Ladakh, gelegen in het westelijk deel van de Himalaya.

Landschappelijk is dit schitterend gebied met passen boven de 5000m waar de kleurige gebedsvlaggen sneller in de wind wapperen dan een wandelaar kan lopen. En tussen de hoge besneeuwde toppen zijn er de valleien waar het ook mooi wandelen is; door zandduinen in de Nubra vallei, of langs de kleine riviertjes en de bevloeiingskanaaltjes door de landerijen van de Indus vallei of langs de rivier die met diepe onherbergzame kloven de Zanskar vallei doorklieft.

Architektonisch is Ladakh ook heel boeiend met zijn gompa's (kloosters) hoog gelegen boven de vlaktes, uitkijkend over de rivieren en landerijen, met zijn chortens (een soort stupa) en zijn mani-walls, muurtjes van stenen met op elke steen de buddistische tekst "om mani padne hum" wat zoiets betekent als "lof voor de juweel in de lotusbloem".

En dat brengt me dan op het religieuze aspekt. Ladakh is dan ook heel tibetaans, een plek waar het Buddhisme vrij is van chinese onderdrukking. Het is een geweldige beleving om een urenlange puja (gebedsdienst) mee te maken in een gompa: het voorlezen uit de oude boeken, waarbij schijnbaar onvermoeid de maat wordt geslagen op de trom met regelmatig korte intermezzi van de schelle gyaling (soort klarinet) of de diepe uuuuummmmmm van de 2 a 3 meter lange hoorns. En natuurlijk af en toe een korte pauze voor zoute boterthee.
Ook boeiend zijn daar de duizenden gebedsmolens die overal in beweging worden gezet. Sommige zijn nieuw en, hoewel met de hand gemaakt, toch een soort massaprodukt. Maar bij verschillende gompa's vind je weer andere gebedsmolens die soms heel mooi door de tijd zijn verouderd, verbleekt of soms kapot gegaan.

De foto's op deze pagina beginnen met een aantal mogelijkheden om je gebed omhoog te krijgen: je kunt de wind (1e foto) of het water (2e en 3e foto) a; het werk laten doen.
Het echte "hand"-werk staat op de volgende 3 regels met foto's.
Daarna volgen details van diverse andere gebedsmolens. Oorspronkelijk droegen die van buiten de tekst "om mani padne hum" en waren ze gevuld met papier met dezelfde tekst, maar op de foto's is vaak goed te zien hoe de tijd zijn invloed heeft doen gelden.
De laatste 8 gebedsmolens zijn (meer dan) manshoge gebedsmolens.
Helemaal onderop staan 3 "quads", abstracte figuren die ontstaan door onderdelen van een foto meermalen te spiegelen.

Eind 2013 laat ik deze foto's zien in een expositie te Voorhout deze foto's: van 9 september tot december. Deze expositie is in de dokterspost te Voorhout, Rijnsburgerweg 4.
In 2014 toon ik van half april tot eind mei ook nog een tiental van deze gebedsmolens bij Servicepunt Libertas op de Herenstraat 61 te Leiden. U kunt hier terecht dinsdag t/m vrijdag van 9:00-13:00 uur.

 

water en wind

handkracht portable

muren

manshoog

quads

©