Website van Eke van Batenburg

hier

Afrika's Galapagos: Madagascar

Hieronder ziet u alleen kleine afdrukjes, zogenaamde thumbs.
Als u op een daarvan klikt krijgt u die rechtsboven in een grotere versie te zien.
Door over die grote foto te "vegen" (kan ook met de muis!) komt de vorige of de volgende thumb vergroot in beeld.

En als u ontspannen in uw stoel achterover wilt leunen kunt u het rennende mannetje boven die grote foto klikken waarna alle foto's in een rustig tempo voorbij komen.
Met de "+" en de "-" kunt u het tempo desgewenst opvoeren of vertragen.

In 2017 reisde ik een maand door Madagascar.
Madagascar is ongeveer 165 miljoen jaar geleden losgeraakt van het vasteland en sindsdien hebben de planten en dieren zich onafhankelijk van het vasteland ontwikkeld. Daarom is meer dan 90% van de planten- en dierenwereld uniek voor dit eiland.
Tussen 300 en 500 zijn zowel Afrikanen alsook Aziaten (Persen, Maleisiers, Indonesiers, Indiers) naar Madagascar gekomen en in de 16e en 17e eeuw Europeanen (Portugesen, Nederlanders, Engelsen en Fransen). Dat heeft geresulteerd in 18 verschillende stammen met eigen cultuur en dialect waarbij het Frans tegenwoordig onderlinge de voertaal is.

Het eiland kent verschillende biotopen, in het zuidwesten is het droog en heet met veel succulenten en stekelige planten die in de droge tijd meestal al hun blad verliezen (de stekel-savanne). In het oosten is er een noord-zuid lopende bergrug met altijd groen regenwoud. En daartussen een noord-zuid lopende savanneachtige strook die richting regenwoud geleidelijk minder droog wordt.

Hieronder laat ik een aantal bewoners van de verschillende biotopen zien. Een kleine selektie daarvan heb ik in 2018 geexposeerd bij de tuinvereniging OTV.

 

De kust

Mangrove

StekelSavanne

Regenwoud

idem amfibiën en reptielen

idem vogels

idem zoogdieren

Steden & dorpen: kinderen, vrouwen, mannen


©