Website van Eke van Batenburg

Foto's

bromtandem

Op mijn 16e ging ik met Hans Metz fietsen naar Bretagne en naar zuid-Engeland. Enige jaren later knapten we samen een oude brom-tandem op en zijn daarmee daar Engeland gegaan. Daarna ging ik met Gerrit de Jonge liften, eerst naar Istanbul en daarna naar India. Dat was het begin van een trend, vanaf die tijd ging ik elk jaar een maand lang met een rugzakje trekken door verre landen. Eerst nog met Gerrit, maar na verloop van tijd op mijn eentje.

Op al die tochten maakte ik steeds dia's en dat heeft geresulteerd in een grote collectie met dia's van overal vandaan. De foto's zelf zijn genomen met allerlei dia materiaal, meestal AgfaCT18, een enkele keer Orwo en de laatste tien jaren Fujichrome (Sensia100). In de loop van de jaren is de kwaliteit daarvan soms erg achteruit gegaan. Daarom heb ik een paar jaar geleden alle dia's gedigitaliseerd (naar 2400x3600px) en daarna een jaar lang met paintshop en photoshop bezig geweest om de oude kwaliteit zo goed mogelijk te herstellen.

Tot begin van deze eeuw zijn bijna al mijn foto's genomen met een oude Miranda Sensomat camera met standaard 1.8/50mm lens. Waarom geen mooie nieuwe camera gekocht met allerlei nieuwe snufjes? Omdat die meer dan 30 jaar oude, door anderen met enig dédain bekeken, camera een ouderwetse opzichtzoeker had. En die is juist heerlijk om mensen te fotograferen. Terwijl de camera voor mijn navel hangt kan ik onopdringerig foto's maken, terwijl ik "normaal" naar mensen kijk, naar ze toe wandel of zelfs met ze praat.
Daarna ben ik met een digitale camera gaan werken, maar wel weer met een opklapbaar LCD scherm waardoor ik nog steeds "navel"-foto's kan maken. Eerst een Sony, toen een Nikon en de laatste jaren een Canon camera.

Nadat ik in 2006 met vervroegd pensioen ging --na bijna 40 jaar bioinformatica op de Leidse universiteit-- ben ik wat meer naar buiten getreden met mijn foto's. Daartoe laat ik afdrukken maken van mijn -toen dia's en nu digitale- foto's, meestal 50x75 cm. Deze heb ik ge-exposeerd op diverse plekken. Op deze pagina geef ik een overzicht van die expositie's sinds 2004. Dat zijn in chronologische volgorde:

Familiefeest

jong

Mijn "coming-out" was in 2004 op ons 120-jarig feest ter gelegenheid van het feit dat mijn vrouw en ik ieder 60 jaar oud werden. Op dat feest liet ik een aantal van mijn foto's, afgedrukt op 50x75 zien.

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Jong & Oud

jong

In 2005 werd ik gevraagd voor mijn eerste officiële expositie. Deze expositie was in het gebouw van De Hoge Raad, een mooi statig gebouw op de Lange Voorhout te Den Haag. Als thema koos ik "Jong & Oud" met foto's van kinderen en van oude mensen.

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Aarde, lucht, vuur en water

jong

Eind 2006 werd ik voor het eerst gevraagd voor een expositie in het gezondheidscentrum op Vondellaan 35 Leiden. Ik koos hier voor het thema "aarde, lucht, vuur en water".

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Vrouwen van verre

jong

In 2007 werd mij gevraagd of ik opnieuw nog wat foto's wilde exposeren op de hoge raad. Uit mijn voorraad koos ik deze keer een serie van vrouwen en de titel van de tentoonstelling werd daarom "vrouwen van verre".

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Jong & Oud (2)

jong

De grootste expositie van 2008 was in het gezondheidscentrum te Gorinchem (Banneweg 61). In de brede gang hingen aan de ene kant foto's van allemaal oude mensen en aan de andere zijde foto's van kinderen. Een paar foto's hingen ook op de vorige "Jong & Oud"-tentoonstelling, maar de meesten zijn nieuw.

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Het Rif

koralen

De laatste expositie van 2008 was "Het Rif" in het gezondheidscentrum op Vondellaan 35a te Leiden. Hier toonde ik foto's die bij laag water bij hetGreat Barrier rif genomen waren en ten zuiden van Kenting in Taiwan. Behalve zulke figuratieve foto's waren er een 5-tal non-figuratieve foto's.

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Een tevreden roker....

rokers

In 2009 vraagt ben ik gevraagd om te exposeren op de Bakkerij, op de Oude Rijn 44b te Leiden. Het thema van deze expositie was "Een tevreden roker...".

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Kinderen rond de evenaar

kinderen

Begin 2010 exposeer ik van 15 januari tot 14 april in zorgcentrum Topaz Groenhoven (Witte Rozenstraat 21).
Voor deze expositie heb ik een selektie gemaakt van kinderfoto's. Die zijn te zien op de expositie "Kinderen rond de evenaar".

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Kinderdag in Japan

japan

Ter gelegenheid van "kinderdag" die in Japan op 5 mei wordt gevierd organiseert het Sieboldhuis in 2010 op die dag een speciaal kinder-evenement. Enkele van mijn japanse foto's zijn die week in het Sieboldhuis te zien.

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Bangladesh in portret

bangladesh

In 2008 reisde ik een maand door Bangladesh. Behalve interessant uit het oogpunt van geschiedenis en landschap kwam ik ook terug met een groot aantal portretten van mensen. Een klein deel daarvan zijn te zien op de expositie "Bangladesh in portret". Deze expositie wordt getoond in het "gemeentehuis-dependance" op stationsweg 107 vanaf juni 2010.

Klik op het kopje of op de foto links om ook de andere foto's te zien.

Seks

Seks (bloemen)

In de zomer van 2010 heb ik een aantal foto's van bloemen gemaakt. Als mensen aan bloemen denken zien ze meestal meteen (alleen) de kroonbladen van de bloem voor zich. Maar ook de stampers en meeldraden zijn vaak erg mooi, met boeiende strukturen en kleuren (en soms ook het ontbreken daarvan). Dat is waar ik me met deze fotoserie op gericht heb.
Een klein deel van deze foto's exposeer ik vanaf 10 januari 2011 op de 2e verdieping van het Rijnlands ziekenhuis te Leiderdorp.

Klik op het kopje of op de foto links om deze selektie van mijn bloemen foto's te zien.

Seks op het hazenpad

Seks op het hazenpad

Nadat in 2012 de meeste volkstuinen van OTV (Onze Tuin Vereniging) door de gemeente waren afgesloten en de gebruikers op een andere lokatie opnieuw moesten beginnen, opende de vereniging in de zomer van 2013 een nieuwe kantine.
Ter gelegenheid daarvan heb ik mijn oude bloemen-foto's van bloemharten afgestoft en enige nieuwe toegevoegd. Omdat die foto's merendeels genomen waren op het hazenpad leverde dit de openings-expositie "Sex op het hazenpad".

Klik op het kopje of op de foto links om deze selektie van mijn bloemen foto's te zien.

Om mani padne hum

Om mane padne hum

In de zomer van 2012 trok ik gedurende een maand door Ladakh, gelegen in het westelijk deel van de Himalaya.
Een heel fascineren gebied, landschappelijk, architectonisch en religieus.
Boeiend zijn daar de duizenden gebedsmolens die overal in beweging worden gezet. Velen zijn nieuw en, hoewel misschien wel met de hand gemaakt, toch een soort massaprodukt. Maar bij verschillende gompa's vind je weer andere gebedsmolens die soms heel mooi door de tijd zijn verouderd, verbleekt of soms kapot gegaan.

In een expositie op de dokterspost te Voorhout laat ik opnamen zien van allerlei gebedsmolens. Klik op het kopje of op de foto links om die gebedsmolens te zien.

Kleurrijk gezicht

Kleurrijk gezicht

In 2010 reisde ik een maand door Gambia, Senegal en langs diverse oases in Mauretanie.
De portretten uit Senegal wilde ik tentoonstellen, maar gaandeweg realiseerde ik me dat die zo kleurig waren (achtergrond, kleding, hoofddoekjes) dat al die kleuren het zicht ontnamen op hoe mooi en kleurrijk de gezichten zelf waren. Daarom besloot ik om de kleuren voor de expositie weg te laten.

Een kleine selektie van deze foto's laat ik vanaf 1 maart 2014 tot mei 2014 zien op het Libertas Servicecentrum op Herenstraat 61.

Klik op het kopje of op de foto links om deze kleurrijke gezichten te zien.

Kleurig portret

Kleurig portret

De oorspronkelijke, gekleurde foto's van hierboven kunt u ook zien.
Klik daarvoor op het kopje of op de foto links.

Gezicht op Tibet

Kleurrijk gezicht

In 2013 reisde ik opnieuw door de Himalaya, nu in Oost Tibet. Anders dan in Tibet zelf (de T.A.R.) kun je hier vrij rond reizen.
En in tegenstelling tot het westen van de Himalaya is hier alles groen en regent het vaak flink. Heeft Ladakh mooie onherbergzame, droge en dorre landschappen, in Oost Tibet is het landschap beneden de boomgrens fris en groen.

Waar ik echter het meest door werd geboeid was de grote varieteit van gezichten. Daarvan laat ik op de website een selektie zien. Een klein deel daarvan wordt ik begin 2015 geexposeren op de kapperszaak van Inge Kuyp op Langebrug 30.

Klik op het kopje of op de foto links om deze deze tibettaanse portretten te zien.

Dood=Leven

Dood=Leven (paddestoelen)

In 2014 raakte ik "aan de paddestoel" door een exkursie met Hans Adema. Ik ben toen in november heel enthousiast paddestoelen wezen verzamelen, nou ja, alleen foto's van paddestoelen. En Hans was zo aardig om ze voor me te determineren want dat vond ik heel moeilijk.

Ik stond versteld van de vormenrijkdom aan paddestoelen die op zo'n beperkte plek (Leiden e.o.) voorkwamen. En die in één maand te vinden zijn door een ongetrainde zoeker zoals ik.
Op deze pagina laat ik een deel zien van die oogst, voornamelijk verzameld in en rond Leiden in november 2014. Ook heb ik nog wat paddestoelen toegevoegd die ik op mijn reizen heb gefotografeerd.

In de zomer van 2015 heb ik een kleine selektie van mijn paddestoelen laten zien op de tuinvereniging OTV.

Klik op het kopje of op de foto links om die selektie (en meer) te zien.


 

Portretten van Voodoo land

In 2014 reisde ik een maand door Benin en Togo. Benin is het vroegere Abomei en Togo was vroeger deel van het oude Ashanti rijk. De erfenissen uit die oude tijden zijn de slavernij en de voodoo en van beiden is nog veel te zien.
Maar ook nu weer vond ik de gezichten van de mensen het boeiendst.

Op deze pagina laat ik een klein beetje van de slavernij-invloed zien en van de voodoo, en weer veel interessante portretten.

Klik op het kopje of op de foto links om dit te zien.

India's seven sisters

In 2015 reisde ik een maand door India, en wel door enige van de "seven sisters". Dit zijn 7 niet zo heel bekende provincies van India, gelegen helemaal in het noord-oosten, ten noorden van Bangladesh.
De bekendste daarvan is Assam. Deze provincie is zeer de moeite waard om te zien en ik had het geluk dat ik daar net was ter gelegenheid van de jaarlijkse viering van "Sakti's menstruatie" rond de tempel van Kamakya in hoofdstad Guwahati. De duizenden pelgrims die dat kwamen vieren leverden een geweldig schouwspel.

Ook trok ik door Arunachal pradesh, een zwaar gemilitariseerde provincie na een grensconflikt met China begin zestiger jaren wat nooit is bijgelegd. Hier wonen vele tientallen volkeren met eigen taal, klederdracht en cultuur.
Uit deze provincies laat ik weer een groot aantal boeiende portretten zien.

Eind 2017 - begin 2018 heb ik een kleine selektie van deze portretten laten zien op het gezondheidscentrum van de Vondellaan.

Klik op het kopje of op de foto links om dit te zien.

Ontpopte parels

Op mijn jaarlijkse reizen trekken altijd wel een paar vlinders mijn aandacht. Of ik nu hoog in de bergen van de himalaya zit of diep in de jungle van Togo of Venezuela of geriefelijk in de (oude) tuinen van OTV, bijna overal vind je vlinders. Pas een jaar of wat geleden besefte ik dat al die individuele foto's toch een boeiende collectie geworden was. Dat stimuleerde me om ook nog eens op bezoek te gaan bij een aantal vlindertuinen in Nederland.

Uiteindelijk resulteerde dat in 2016 tot een foto-expositie bij tuinvereniging OTV.

Klik op het kopje of op de foto links om dit te zien.

Patagonië

In november 2016 trok ik een maand door Patagonië, vertrekkend vanuit het gematigd klimaat van Buenos Aires in het noorden naar Puerto Madryn in het noord-oosten van Patagonië en vandaar naar Ushuaja op Vuurland in het verre zuiden dicht bij de Zuidpool. Daarna terug via het westen langs het Andesgebergte en het merengebied rond Bariloche.

In 2017 liet ik in een foto-expositie bij tuinvereniging OTV zien wat bewoners (plantaardig en dierlijk) zien uit elk van deze biotopen.

Klik op het kopje of op de foto links om foto's van dit gebied te zien.

Afrika's Galapagos: Madagascar

In juli 2017 trok ik een maand door Madagascar.

In 2018 liet ik in een foto-expositie bij tuinvereniging OTV zien wat bewoners (plantaardig en dierlijk) zien uit elk van deze biotopen.

Klik op het kopje of op de foto links om foto's van dit gebied te zien.

Thee

Door de hele wereld wordt thee gedronken. Maar die thee is lang niet overal hetzelfde; de "mate" uit Argentinie is anders dan de coca-thee uit Bolivia en die smaakt weer heel anders dan de mierzoete thee uit Turkije of de munt-thee van het rif-gebergte of de zoute boterthee uit Tibet of de "groene thee" uit China en Japan.

In deze serie laat ik diverse afpecten van de thee zien: de theebloem en -vrucht en diverse plantages. Het proces van (zwarte) thee maken op een theeplantage. Dan waar het echt om gaat de theeverkopers (restaurantjes en stalletjes) en de theegenieters.

In 2018 liet ik een expositie over de thee zien in thehuis Groenhoven.

Klik op het kopje of op de foto links om foto's van dit gebied te zien.

Vreemde vogels in Suriname

In 2018 reisde ik door de 3 Guyana's: Guyana (het vroegere Brits Guyana), Suriname en Frans Guyana.
Van de vogels die ik daar fotografeerde heb ik een selektie gemaakt voor een expositie op de tuinvereniging OTV in 2019.
Begin 2020 exposeer ik een groter aantal met foto's op formaat 40x60 in het gezondheidscentrum op de Vondellaan.

Klik op het kopje of op de foto links om mijn foto's te zien.

Paddo vierluikjes

Sinds een aantal jaren ben ik geboeid door paddestoelen. De vormen zijn velerlei, bolletjes, staafjes, kelkjes, knotsjes, tafeltjes en nog veel meer. En dat alles in velerlei kleuren.

In mijn beginjaren gaf ik al eerder een expositie van paddestoelenfoto's (Dood=Leven).
Nu geef ik in 2020/2021 voor een tweede keer een expositie van paddestoelenfoto's, maar nu niet afgedrukt op papier maar op aluminium met als gevolg een helderder weergave.

Deze expositie is in de Groene Zaal bij de De Tuin van de Smid aan Polderpad 8. Helaas is deze zaal tengevolge van de corona-maatregelen alleen toegankelijk geweest bij reserveringen.

Op 1 mei 2021 is de expositie uitgebreid en verplaatst naar het gezondheidscentrum op Vondellaan 35.

Klik op het kopje of op de foto links om mijn foto's te zien.

©